Dieta wegetariańska to rozwiązanie, na które decyduje się coraz więcej osób. Robią to z różnych względów. Ideologicznych, ale również zdrowotnych. Tymczasem dieta wegetariańska, aby była zdrowa, powinna być odpowiednio zbilansowana. Co więc powinien jeść wegetarianin, aby dostarczać organizmowi jak najwięcej składników odżywczych?
Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/zbilansowana-dieta-wegetarianska/
Dieta wegetariańska i jej rodzaje
Dieta wegetariańska oparta jest przede wszystkim na owocach i warzywach, a eliminuje zupełnie mięso, ryby, owoce morza. Dziś wegetarianie stanowią już 18 procent ogólnoświatowej populacji. Ludzie przechodzą na wegetarianizm z pobudek religijnych, ze względów zdrowotnych, z troski o klimat i los zwierząt. Niewątpliwie ma on wiele zalet i wiele korzyści zdrowotnych, o czym powiemy jeszcze poniżej.
Dieta wegetariańska może występować w kilku różnych formach. Wśród nich wymienić można:
- dietę laktoowowegetariańską – dopuszcza spożycie jaj i nabiału;
- dieta laktowegetariańska – dopuszcza spożycie nabiału, nie można na niej jeść jajek;
- dieta owowegetariańska – dopuszcza spożycie jajek;
- dieta pescetariańska – dopuszcza spożycie ryb;
- dieta wegańska – opiera się tylko na jedzeniu warzyw i owoców;
- dieta flexitariańska – dopuszcza spożycie od czasu do czasu drobiu i ryb.
Na diecie wegetariańskiej unikać należy drobiu, wołowiny, cielęciny, indyka i wszelkiego rodzaju innych mięs, ryb i skorupiaków, a także owoców morza, żelatyny, smalcu, a w niektórych przypadkach także nabiału, jaj czy nawet miodu.
Dieta wegetariańska – korzyści
Dieta wegetariańska staje się tak popularna również ze względu na korzyści, jakie płyną z tego typu odżywiania dla naszego zdrowia. Zazwyczaj dieta wegetarian jest znacznie lepiej zbilansowana niż dieta osób jedzących mięso, stąd też mniej problemów zdrowotnych, mniej nadwagi i otyłości i mniej chorób z nich wynikających u wegetarian. Ponadto do korzyści, płynących z diety wegetariańskiej zaliczamy również:
- pomaga zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać właściwą masę ciała (wegetarianie mają często niższe BMI niż zalecane);
- mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory;
- utrzymywanie stałego poziomu cukru we krwi;
- zmniejszenie ryzyka zachorowania na insulinooporność i cukrzycę;
- zmniejszanie ilości złego cholesterolu i tym samym utrzymywanie serca i układu krążenia w dobrej kondycji;
- obniżanie ciśnienia krwi;
- oddalanie zagrożenia miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu.
Zobacz też: http://alebutik.pl/jakie-wlasciwosci-ma-olej-z-awokado/