Gruszki przez wiele osób są niedocenianym owocem, który stoi w cieniu jabłek. Niestety bardzo niesłusznie. Gruszki posiadają bardzo dużo cennych właściwości odżywcze. Jako jednej z niewielu owoców zawierają jod, który jest bardzo ważny dla pracy tarczycy. Co więcej zawierają one bor, który poprawia pracę mózgu. Jak gruszki wpływają na odchudzanie? Jakie są właściwości gruszek? Przekonajmy się!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/wplyw-gruszek-na-odchudzanie/
Wpływ gruszek na nasze zdrowie
Pozytywny wpływ gruszek na odpowiednie funkcjonowanie organizmu znany jest już od wieków. Istnieją zapisy, które sugerują, że w starożytności spożywano napar z gruszek w celu zminimalizowania negatywnego skutku przeziębienia czy redukcji gorączki i kaszlu. Istnieją również wzmianki o spożywaniu pieczonych gruszek, które wspomagają procesy trawienne i gruszek smażonych, które wpływają na wzmocnienie organizmu. Gruszki tak jak wcześniej wspomnieliśmy są bogatym źródłem wielu wartości odżywczych. Wśród nich znajdują się wymienione wcześniej jod i bor. Jak wpływa na pracę tarczycy, a bor na pracę mózgu. Zwiększa on również zdolność koncentracji. Dodatkowo może zapobiegać utracie wapnia z kości, co powoduje, że spożywanie gruszek jest szczególnie polecany dla osób, które są narażone na występowanie osteoporozy.
Inne właściwości gruszek, które są kluczem dla zdrowia
Gruszki zmniejszają ryzyko udaru mózgu. Zostało To udowodnione przez holenderskich naukowców podczas badań, które wykazały w jaki sposób kolor miąższu spożywanych owoców wpływa na możliwość wystąpienia udaru mózgu. Według badań, owoce z białym miąższem tak jak gruszki najlepiej chronią przed udarem mózgu. Osoby które spożywają tego typu owoce, mogą obniżyć występowanie udaru nawet o 50%. Wysoka zawartość potasu w tych owocach powoduje, że zapobiegają ine również rozwojowi nadciśnienia, które w obecnych czasach jest zmorą wielu osób. Potas doprowadza do zahamowania zlepienia się płytek krwi, co ogranicza liczbę skrzepów. Powoduje to, że naczynia posiadają lepszą drożność, a to z kolei jest kluczowe dla spadku ciśnienia krwi. Potas sprzyja też wydaleniu sodu z organizmu poprzez wpływ na nerki. Jest też bardzo istotny w procesie pracy serca.
Gruszki dobre w procesie redukcji masy ciała
Gruszki zawierają niewiele, jak na owoce kalorii. 100 g tego owocu znajduje się jedynie 57 kalorii. Dzięki temu, że zawierają dużo wody oraz proktyn, zapewniają na długo uczucie sytości. Składnik ten jest rozpuszczalnym błonnikiem, który w połączeniu z wodą zwiększa swoją objętość i wypełnia żołądek, nie doprowadzając do uczucia głodu. Jest to bardzo ważne w przypadku diety redukcyjnej.
Zobacz też: http://alebutik.pl/czy-ocet-jablkowy-jest-dobry-na-odchudzanie/