Zdrowe posiłki z grilla – pomysły

Lato automatycznie kojarzy nam się z grillowaniem. Słońce, upał, przyjemny wieczór. Jak tu się obejść bez pysznego grillowanego obiadu lub kolacji? Jednak takie potrawy zazwyczaj uznawane są za niezdrowe. Co zrobić, gdy trzymamy dietę, a nagle najdzie nas ochota na ciepły, pyszny posiłek z grilla? W takim wypadku ratują nas zdrowe grillowane przekąski, których nie musimy sobie odmawiać.

Kilka cennych porad dotyczących grillowania

Niezwykle ważnym aspektem grillowania jest sam sprzęt – najlepiej, aby to był grill gazowy, elektryczny lub patelnie grillowe. Dla zdrowia warto unikać smażenia na grillu węglowym. Ponadto powinniśmy stawiać na produkty, które nie zawierają w sobie zbyt dużej ilości tłuszczu. Do smażenia lepiej stosować specjalne tacki i folie aluminiowe, które stanowić będą fizyczną barierę pomiędzy ogniem a potrawą. Złym rozwiązaniem jest jedzenie bardzo odymionych dań, powinniśmy się tego wystrzegać. Podczas grilla lepiej odmówić sobie alkoholu. Wzmaga negatywne działanie wolnych rodników. Jedyny alkohol jaki jest dozwolony podczas takich posiłków to czerwone wino wytrawne.

Pomysły na zdrowe posiłki z grilla

Schab z grilla w ziołowej marynacie to przepyszna propozycja na obiad z grilla. Potrzebujemy: 0,5 kg schabu, 1 łyżka słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku, 0,5 łyżki oliwy z oliwek, kilka listków rozmarynu, szczypta ostrej papryki, 1 łyżka siekanego tymianku, pieprz i sól. Przygotowanie: Schab kroimy na cienkie plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z połową łyżeczki soli. Dodajemy olej, zioła i obydwie papryki. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h. Następnie grillujemy z obu stron.

Bardzo pożywnym i zdrowym pomysłem na grillowaną kolację jest łosoś. Potrzebujemy: 200 g filetów z łososia, sól, olej, pól cytryny i biały pieprz. Przygotowanie: Smarujemy filet z łososia olejem i kładziemy na ruszcie. Kiedy filety się zarumienią przyprawiamy solą, pieprzem i kropimy sokiem z cytryny.

dieta

Szaszłyk drobiowy z owocami i czosnkiem to kolejna fantastyczna grillowa propozycja. Potrzebujemy: 0,5 kg piersi z kurczaka, główkę czosnku, puszkę ananasów, świeżo zmielony biały pieprz i sól. Przygotowanie: mięso myjemy, czyścimy z błon i tłuszczu, a następnie kroimy w kostkę. Ananasa z puszki kroimy na 3 części. Obieramy ząbki czosnku. Następnie robimy zalewę – 2 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z sokiem z puszki ananasów i 3 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Wrzucamy do niej mięso i wstawiamy do lodówki. Po dwóch godzinach śmiało można nadziewać mięso i ząbki czosnku na szpadki.

Jeśli chcemy jeść zdrowo i od czasu do czasu pozwolić sobie na grillowany posiłek, musimy zdobyć się na korzystanie z diety rozpisanej przez dietetyka. Kiedy nie mamy na to czasu, warto zamówić catering dietetyczny, który codziennie dostarczy nam zdrowe, zbilansowane posiłki prosto pod drzwi naszego domu. A nuż zdarzy się, że dzięki dietly.pl znajdziemy dietę, w której wzięte pod uwagę zostały grillowane posiłki? Warto skorzystać z porównywarki cateringów Dietly i się o tym przekonać odwiedzając catering dietetyczny Białystok.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here