Zdrowa dieta w ciąży – fakty i mity

Dieta w okresie ciąży jest bardzo ważna dla zdrowia matki oraz dziecka. Przedstawiamy zatem najważniejsze zasady prawidłowego odżywiania w okresie ciąży oraz największe mity. Jak powinna się odżywiać kobieta w ciąży? Czy zaleca się „jedzenie za dwóch”? Jakie składniki odżywcze są najważniejsze?

Podstawowe zasady zdrowej diety w ciąży

Stosowanie odpowiedniej diety jest jedną z podstawowych rzeczy, które kobieta w ciąży może zrobić dla swojego dziecka.  Dostarczając zdrowe produkty i unikając tzw. śmieciowego jedzenia, możemy zapobiec wielu chorobom i sprawić, że dziecko urodzi się zdrowe. W okresie ciąży ciało kobiety przechodzi poważne zmiany i przygotowywane się do porodu i karmienia nowo narodzonego dziecka. Jakiś czas temu przyjęło się, że okres ciąży to w pewnym sensie okres, kiedy kobieta może (a nawet powinna) jeść bardzo duże porcje, czyli „jeść za dwie osoby”.  Ostatnie badania dowodzą jednak, że odżywianie kobiety w czasie ciąży, przyrost masy ciała i nawyki żywieniowe mają bezpośredni wpływ na rozwój zarodka, jego tendencje do otyłości w ciągu życia, chorób układu krążenia itp. Na początkowym etapie ciąży kobieta powinna powiadomić personel medyczny o swoim stanie zdrowia i nawykach żywieniowych, takich jak wegetarianizm lub weganizm, alergie pokarmowe, problemy trawienne lub alergie. W niektórych przypadkach najzdrowszym rozwiązaniem w okresie diety jest skorzystanie z oferty przygotowanej przez catering dietetyczny Łódź – z diety pudełkowej dla mam.

Regularność i wartość kaloryczna posiłków

Regularność i wartość kaloryczna posiłków

Mimo że diety mogą być zaplanowane w różny sposób, w przypadku diety dla mam zaleca się regularne spożywanie posiłków (2-4 głównych i 2-3 przekąski). Z racji tego, że kobiety w ciąży są narażone na nudności, aby tego uniknąć, zaleca się częste spożywanie małych posiłków. Pozwoli to uniknąć dyskomfortu i innych dolegliwości. Pomimo zwiększenia częstotliwości dostarczania jedzenia, kobiety w ciąży powinny zrezygnować lub maksymalnie ograniczyć spożywanie wysoko przetworzonych produktów oraz słodyczy. W zdrowej diecie dla mam nie ma również miejsca na słodkie napoje gazowane. Ilość pokarmu, którego potrzebuje kobieta w ciąży, zależy od jej wieku, aktywności fizycznej, wzrostu, masy ciała i stanu zdrowia. W celu ustalenia optymalnej ilości kalorii w diecie zaleca się skorzystanie z konsultacji z dietetykiem. W dbaniu o swoje odżywianie pomaga dieta pudełkowa Wrocław. Jest to wygodne rozwiązanie, które pozwala na oszczędzenie czasu, energii i zapewnia najzdrowsze produkty. W przypadku samodzielnego przygotowywania posiłków kobieta powinna spróbować wprowadzić nawyk czytania i analizowania etykiet kupowanych produktów, co pozwala ustalić, które z nich są zdrowe, a które nie.

Znaczenie błonnika

W okresie ciąży zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w błonnik pokarmowy podczas każdego posiłku. Włókna znajdujące się w pełnych ziarnach (na przykład płatki owsiane i pieczywo pełnoziarniste), roślinach strączkowych, owocach i warzywach. Podczas ciąży niektóre kobiety cierpią na zaparcia. Zwiększone spożycie pokarmów bogatych w błonnik (w połączeniu z odpowiednim spożyciem płynów) może pomóc w usprawnieniu przewodu pokarmowego i pomoże uniknąć dolegliwości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here